به زنجیرهی اتفاقات از زمان سفارش مشتری تا تحویل کالا یا خدمت در اصلاح کانال فروش گفته میشود. به بیان ساده تر، کلیه مسیر های پیش روی مشتری برای تهیه کالا یا خدمات ارئه شده توسط شماست. با توجه به نقش اصلی کانالهای فروش در افزایش سهم بازار، شناخت صحیح و انتخاب بهترین کانال، مبنای اصلی تدوین استراتژی فروش و بازاریابی موفق است. توجه داشته باشید که استراتژی فروش و بازاریابی تنها مختص به کسب و کارهای فروش مویرگی و بازاریابی نیست.
تفاوت کانال فروش و کانال توزیع چیست؟
هر چند دربسیاری از کسب و کارها مدیران فروش از واژه کانال فروش و کانال بازاریابی بجای یکدیگر استفاده می کنند، اما در بسیاری از موارد دارای دو مفهوم جداگانه هستند. زنجیره کانال توزیع از مبداء ارائه کالا یا خدمت آغاز شده و تا زمان تحویل کالا و خدمت به مشتری ادامه دارد.
حال آنکه زنجیره کانال فروش از زمان ثبت سفارش مشتری شروع شده و تا زمان تحویل سفارش ادامه دارد. به منظور افزایش فروش و نفوذ بیشتر در بازار، شناخت صحیح و بررسی کلیه کانال های فروش و انتخاب تاثیرگذارترین آنها اهمیت بسزایی دارد.
برای درک راحتر این مطلب، از یک مثال ساده استفاده می کنیم. در نظر بگیرد که شما صاحب یک فروشگاه هستید، بنابراین مهمترین کانال فروش به مشتریان همان فروشگاه فیزیکی است. حال اگر به منظور افزایش رفاه حال مشتریان امکان سفارش تلفنی را اضافه کنید، در واقع کانال فروش تلفنی نیز به کسب و کار شما اضافه شده است. برای فهم بهتر مساله، آنلاین شاپهایی که در فضای مجازی همچون اینستاگرام فعالیت میکنند، پیج آنها از مهمترین کانالهای فروش آنها بشمار میآید.
در سالهای اخیر شاهد روی کار آمدن کانالهای آنلاین جدید و گاها پیچیده ای هستیم که منجر به تدوین استراتژیهای فروش چندکاناله شده است. حال آنکه انتخاب کانالهای فروش منطبق بر کسب و کار و مدیریت صحیح آنها نقش تعیین کننده ای در افزایش فروش و سوددهی هر کسب و کاری دارد. استفاده از استراتژیها ی فروش مبتنی بر چندین کانال در شرکتهای پخش که از نرمافزار پخش مویرگی و ابزارهایی همچون اپلیکیشن آنلاین دستیار بازاریاب استفاده میکنند به وفور مورد استفاده قرار میگیرد.

چرا باید از چندین کانال فروش استفاده کرد؟
کسب و کارهای مختلف بر حسب نوع کسب و کار و محصول و خدماتی که ارائه می دهند، امکان استفاده از کانالهای فروش متعددی دارند. که صد البته انتخاب کانال فروش مناسب و به روز، به افق دید و آینده نگری مدیر فروش و صاحبان کسب و کار ها بستگی دارد. به عنوان مثال فروشگاهی که به فروش در محل فیزیکی خود بسنده کرده و مایل به استفاده از سایر کانال های فروش نیست، نسبت به سایر فروشگاهها که همان محصولات را عرضه می کند، اما از کانال های فروش دیگر از جمله فروش تلفنی، فروش آنلاین در بستر فروشگاه ساز اینترنتی، اپلیکیشن فروش آنلاین و…. استفاده میکنند، از سهم بازار کمتری برخوردار است. بنابراین استفاده از چندین کانال فروش در پوشش دهی سطح وسیعتری از مشتریان و افزایش سهم بازار موثر است. هرچند استفاده از کانالهای فروش متعدد در افزایش فروش موثر است اما انتخاب کانالهای نامتناسب منجر به ایجاد یک سیستم توزیع با ارتباط ناموزون در بین اعضا شده که در دراز مدت منجر به کاهش کارایی خواهد شد.
عوامل موثر بر انتخاب کانال فروش چیست؟
پس می توان گفت که دید مدیریتی و آینده نگری صاحبان کسب و کارها می تواند تاثیر مستقیمی بر انتخاب کانال های فروش مناسب برای کسب و کار آنها داشته باشد. اما پیش از انتخاب هر کانال فروشی توجه به این نکته که چند درصد بازار هدف را تحت پوشش قرار میدهد نیز حائز اهمیت می باشد. به عنوان مثال اگر شما به عنوان مدیر یک فروشگاه، تمایل به استفاده از کانال فروش آنلاین و استفاده از یک فروشگاه ساز اینترنتی دارید، باید توجه داشته باشید که چند درصد از مشتریان شما مایل به خرید و پرداخت به صورت آنلاین می باشند.
علاوه بر اهمیت میزان پوشش دهی بازار هدف توسط یک کانال فروش، هزینه های کانال فروش نیز از اهمیت بسزایی برخوردار می باشد و در واقع استفاده از این کانال فروش می تواند هزینه هایی را به شما یا مشتری تحمیل نماید یا خیر. برای روشن تر شدن مطلب ما به معرفی یکی از کانال های فروش بر بستر وب می پردازیم. فروش اینترنتی از طریق وب سایت یا اپلیکیشن های فروشگاه ساز از کانال های فروش بسیار محبوب می باشد که به دلیل سبک زندگی مدرن بسیار مورد توجه قرار گرفته است.
فروشگاه ساز اینترنتی
در بسیاری از فروشگاه ها با استفاده از سایت ساز اینترنتی و فراهم آوردن بستر خرید آنلاین و تحویل سفارش درب منزل، موفق به جذب مشتریان بیشتر و تبدیل آنها به مشتریان دائمی و وفادار شده اند که از مهمترین ارکان مشتری مداری برای هر مجموعه کاری می باشد. بدیهی است که انتخاب کانال فروش مناسب می تواند از مهمترین عوامل در پیشرفت و بهبود کسب و کار شما باشد.
بدیهی می باشد که از مهترین دغدغه های مدیران فروشگاه ها برای راه اندازی بستر فروش اینترنتی، مشکلات و هزینه های پیش رو برای پیاده سازی این کانال فروش می باشد. هر چند که فروش در بستر فیزیکی نیزبا مشکلاتی خاص خود را داشته و مستلزم صرف هزینه نیز می باشد. به عنوان مثال شما به عنوان مدیر یک فروشگاه برای نگهداری به روز فروشگاه خود، مجبور به انجام کارهای زیادی می باشید از جمله استخدام نیروی کار مناسب، انجام تبلیغات و حتی در نظر گرفتن یکسری اشانتیون ها برای جلب رضایت مشتری های خود می باشید.

فروش در بستر اینستاگرام
شاید شما در نظر بگیرید که فروش محصولات خود در بستر اینستاگرام را به عنوان کانال فروش متفاوتی امتحان کنید، اما توجه داشته باشید هر چند اینستاگرام یکی از کانال های فروش ارزان قیمت می باشد اما برای همه کسب و کارها مناسب نمی باشد. به عنوان مثال اگر شما یک فروشگاه لوازم یدکی خودرو داشته باشید و بخواهید از بستر اینستاگرام به عناوان کانال فروش خوداستفاده کنید ممکن است با شکست مواجه شوید.
علت اصلی آن می باشد که مخاطب این کسب و کار در فضای اینستاگرام برای محصول خود جستجو نمی کند. در کنار موار ذکر شده می توان از سختی های کار در بستر اینستاگرام به مواردی همچون، تولید محتوای گرافیکی بسیار با کیفیت با طراحی خاص که مناسب مخاطب این رسانه باشد اشاره کرد. پس می توان گفت این کانال فروش نمی تواند برای همه کسب و کارها مناسب و مقرون به صرفه باشد.

مزایا و معایب استفاده از سایت به عنوان کانال فروش چیست؟
در این قسمت قصد داریم شما را با مزایا و معایب استفاده از کانال فروش اینترنتی یا همان وب سایت فروشگاهی چیست؟ مراحل لازم برای داشتن یک وب سایت از انتخاب دامین مورد نظر، ثبت و کلیه موارد مربوط به آن شاید از جزئی ترین و راحترین کارها باشد. اما مرحله دوم انتخاب یک CMS مناسب برای راه اندازی وب سایت شما می باشد که در این مرحله نیاز به کمک گرفتن از یک متخصص در این زمینه خواهید داشت. وب سایت شما باید به گونه ای طراحی شود که مخاطب هدف شما براحتی بتواند به هدف خود که پیدا کردن کالا یا خدمات مورد نظر می باشد دسترسی داشته باشد.
در صورت عدم توجه کافی به این موارد ممکن است شما مشتریان خود را از دست دهید، پس لزوم استفاده از نیروی متخصص در این زمینه بیش از پیش روشن می باشد. شما نیاز به یک نیروی متخصص برای وارد کردن کالا، مشخصات، تصاویر، به روز کردن قیمت ها و… دارید که همه اینها نه تنها زمان بر می باشد بلکه هزینه بر نیز است. تولید محتوای مناسب برای محصولات که بتواند مشتریان شما را ترغیب به خرید کند از مهمترین مسائل می باشد که می تواند در افزایش نرخ فروش سایت شما تاثیر مستقیم داشته باشد.
با توجه به موارد گفته شده، اکثر صاحبان فروشگاه ها مایل به راه اندازی وب سایت نیستند و این کانال فروش را نادیده می گریند. اما این روزها با پیشرفت تکنولوژی شاهد ساده سازی فرآیند های فوق می باشیم، از جمله طراحی اپلیکیشن فروش اینترنتی یا فروشگاه ساز اینترنتی که متصل به نرم افزار حسابداری هستند و منجر به تهسیل در فرآیند راه اندازی وب سایت می شوند.

فروشگاه ساز اینترنتی هوشمند
یکی از انواع فروشگاه ساز های اینترنتی که دارای قابلیت اتصال به نرم افزار حسابداری می باشد و به شما کمک می کند با کمترین میزان هزینه و عدم نیاز به نیروی متخصص وب سایت فروشگاهی خود را راه اندازی کنید، سایت ساز فروشگاهی نانوتکنیک می باشد. این سایت ساز با قابلیت اتصال به نرم افزار حسابداری هوشمند، به شما این امکان را می دهد در کوتاهترین زمان ممکن کلیه محصولات موجود در فروشگاه خود را در وب سایت وارد نموده و نگران تغییر موجودی کالا یا قیمت ها نباشید. شما می توانید اطلاعات بیشتر در رابطه با این محصول را در صفحه این محصول مشاهده نمائید.