منظور از حسابداری حقوق و دستمزد چیست؟
به کلیه امور مربوط به محاسبه حقوق و مزایا پرسنل و ثبتهای حسابداری مربوطه در دفاتر و نرم افزارهای حسابداری در اصطلاح حسابداری حقوق و دستمزد گفته می شود. پس از انجام کلیه محاسبات، اطلاعاتی نظیر مبلغ حقوق پایه، مزایا، کسورات (بیمه و مالیات) و مبلغ پرداختی نهایی به صورت یک فیش (فیش حقوقی) ارائه میشود. معمولا در مجموعههای کاری کلیه اطلاعات فیش حقوقی در نرم افزار حسابداری ثبت و ضبط میشود.
اهمیت حسابداری حقوق و دستمزد
حقوق و دستمزد، از مهمترین هزینههای عملیاتی در حسابداری کسب و کارها محسوب میشود. با توجه به اینکه بخش قابل توجهی از هزینه های در هر سازمان حقوق و دستمزد پرسنل بوده، اهمیت محاسبه دقیق حقوق و دستمزد و ثبت اسناد حسابداری در سازمانهای بزرگ پر رنگ تر میشود. هرگونه خطا و اشتباه در انجام این محاسبات به طور مستقیم روی درآمد خالص سازمان تاثیرگذار گذاشته و مشکلات و خسارت های جدی به دنبال خواهد داشت.
گذشته از جنبه مادی مسئله، با توجه به اینکه یکی از مهمترین انگیزه های نیروی کار حقوق و دستمزد آنهاست، بنابراین دقت در محاسبات می توان منجر به افزایش انگیزه برای کار کردن شود.
از جمله چالشهای روشهای سنتی محاسبه حقوق و دستمزد میتوان به ضریب بالای خطا، هزینه بر بودن و نیاز به زمان بیشتر اشاره کرد. تمامی این موارد هزینههایی را به سازمان تحمیل کرده که در دراز مدت مشکل ساز خواهد شد.
به تدریج با روی کار آمدن نرم افزارهای حسابداری و مالی امکان محاسبه دقیق حقوق و دستمزد با کمترین میزان خطا و در کمترین زمان ممکن میسر شد. استفاده از نرم افزارهای حقوق ودستمزد به عنوان راهکاری جهت کاهش و جبران هزینه ها وخسارات سازمان، ناشی ازاشتباهات منابع انسانی در محسابه حقوق و دستمزد کارکنان است.
با توجه به اینکه حقوق پرسنل یکی از مهمترین عوامل در محاسبات مالیاتی است، دقت و سرعت بالای محاسبات در نرم افزار حسابداری میتواند از بروز مشکلات احتمالی جلوگیری کند. به همین دلیل است که در مجموعه های بزرگ از جمله شرکتهای پخش استفاده از نرم افزار حسابداری برای سر و سامان دادن به دادههای حقوق و دستمزد اهمیت دارد. (در کلیه نسخه های نرم افزار حسابداری هوشمند از جمله نرم افزار حسابداری پخش مویرگی و نرم افزار حسابداری شعب، کلیه امکانات مورد نیاز برای محاسبه دقیق حقوق و دستمزد پرسنل در نظر گرفته شده است. )
اصطلاحات و قوانین مربوط به حقوق و دستمزد از نگاه قانون کار
تعریف حقوق و دستمزد براساس قوانین اداره کار:
مطابق با مادههای 34 و 35 قانون کار،حقوق و دستمزد عبارت است از پرداخت های قانونی به کارگر به اعتبار قرارداد کار اعم از “مزد یا حقوق ،کمک عائله مندی، هزینه های مسکن، خواربار، ایاب و ذهاب، مزایای غیر نقدی، پاداش افزایش تولید، سود سالانه، حق السعی و وجوه نقدی یا غیر نقدی و یا مجموع آنها” که در مقابل انجام کار به کارگر پرداخت می شود. هرچند این تعریف دارای نکات و ابهاماتی است که در ادامه به برسی آن می پردازیم.
- به سهم نیروی کار(کارگر و کارمند) از پروسه تولید محصول یا خدمات ارائه شده در اصلاح حقوق و دستمزد گفته میشود. این هزینه در حسابداری تولیدی به عنوان یکی از عوامل حسابداری بهای تمام شده و در واحدهای اقتصادی بازرگانی به منزله یکی از هزینه ها در پایان دوره مالی در نظر گرفته میشود.
- منظور از کارگر در این تعریف کلیه کارکنان کارگاه های خصوصی است که مطابق با قوانین اداره کار اداره میشوند.(اعم از کارمندان اداری و کارگران ساده یا ماهر)
- براساس این تعریف، مجموع حقوق پایه به همره مزایا، حقوق ودستمزد کارگران را تشکیل میدهد که در ادامه به تفکیک هر کدام را بررسی میکنیم :
1- حقوق پایه یا مزد ثابت:
مبلغ حقوق پایه بیان کننده حداقل دستمزد قابل پرداخت به کارگران تمام وقت قانون کار است. در پایان هر سال، بر مبنای درصد تورم سالانه که توسط بانک مرکزی و یا مرکز آمار اعلام شده، حداقل حقوق پایه توسط شورای عالی کارتعیین میگردد.
چنانچه کارفرما کمتر از این مقدار به پرسنل خود پرداخت کند حتی با توافق کارگر غیر قانونی است و قابلیت پیگیری از سوی وزارت کار و تامین اجتماعی را دارد.
حداقل دستمزد روزانه و ماهیانه برای سال 1400 مطابق با جدول زیر است:

2- مزایا: مبالغ و تسهیلاتی که علاوه بر مزد پایه به صورت ماهیانه یا سالانه به کارگران پرداخت میشود.
جدول حداقل مزایا در سال 1400 به صورت زیر است:

ویژگی های بهترین سیستم محاسبه حقوق و دستمزد چیست؟
- سرعت و دقت بالا در انجام محاسبات
- به روزرسانی و اعمال تغییرات مورد نیاز و به موقع در نسخه های نرم افزار مطابق با جدیدترین بخشنامه ها و قوانین مربوط به حقوق و دستمزد از سوی سازمان های زیربط
- امنیت بالا درحفظ اطلاعات مالی پرسنل
- انعطاف پذیری بالا و پوشش کلیه پیچیدگی های مرتبط با پیاده سازی و مدیریت قوانین اداره کار
- تسهیل ارائه گزارشات استاندارد قانونی و امکان ویرایش و اعمال تغییر در آنها
نرم افزار حسابداری هوشمند، مطابق با آخرین تغییرات قانون کار میباشد و حقوق و مزایا پرسنل را با بیشترین دقت محاسبه میکند در ادامه با نحوه ثبت حسابداری حقوق و دستمزد در نرم افزار حسابداری هوشمند آشنا خواهیم شد.
نحوه محاسبه حقوق و دستمزد در حسابداری به چه صورت است؟
از مهمترین بخشهای امور مالی هر سازمان که محاسبات آن نیاز به دقت بالا دارد، تهیه فرمول حقوق و دستمزد است. با توجه به اینکه مزایا و کسورات مربوط به حقوق و دستمزد پرسنل در سازمانهای مختلف، متفاوت است به دست آوردن فرمولی دقیق و استاندارد برای محاسبه دقیق حقوق و دستمزد که از مهمترین هزینههای یک سازمان است نیاز به دقت بالایی دارد. فرمول محاسبه حقوق و دستمزد در طی دوره های آموزشی به کارگزینان و مسئولین امور مالی و حسابداری شرکت ها به طور دقیق و موشکافانه آموزش داده شده تا نحوه محاسبه حقوق و دستمزد براساس این استاندارد انجام شود.
آموزش ثبت حقوق و دستمزد در نرم افزار حسابداری هوشمند
کلیه نسخه های نرم افزار حسابداری هوشمند به غیراز نسخه بازرگانی، دارای کاملترین امور مربوط به پرسنل و کارکنان از جمله ثبت حقوق و عوامل حقوقی میباشد.
از آنجا که ثبت حقوق و دستمزد یکی از مهمترین ثبت ها در حسابداری به شمار می آید. در ادامه با نحوه ثبت حقوق ماهیانه در نرم افزار حسابداری هوشمند آشنا میشویم.
نحوه ثبت حقوق ماهیانه در نرم افزار حسابداری هوشمند به غیر از نسخه بازرگانی:
ابتدا از منو اصلی قسمت اعمال ویژه امور مربوط به پرسنل و کارکنان را انتخاب میکنیم تا پنجره معرفی پرسنل و کارکنان نمایش داده شود.

برای ثبت حقوق از تب عملیات پرسنل ابتدا عوامل حقوقی را باید تعریف کنیم.
عوامل حقوقی شامل تمام اضافات و کسورات بر حقوق مبنا میباشد.

در مرحله بعد برای ثبت حقوق پرسنل، در همان تب ازستون سمت راست، بخش عملیات پرسنل گزینه محاسبه و ثبت حقوق ماهیانه را انتخاب کنید تا پنجره ثبت حقوق ماهیانه نمایش داده شود.

در نسخه بازرگانی عملیات مربوط به پرسنل از سایر نسخه های محدودتر میباشد و فقط شامل موارد زیر است:
- ثبت حقوق ماهیانه پرسنل
- پرداخت مساعده به پرسنل
- پرداخت وجه به پرسنل- پرداخت حقوق
- پایان کار پرسنل
- مشاهده پورسانت پرسنل

نحوه ثبت حقوق ماهیانه در نرم افزار حسابداری هوشمند نسخه بازرگانی:
برای ثبت حقوق در نسخه بازرگانی نرم افزار حسابداری هوشمند کافی است از منوی اصلی، قسمت اعمال ویژه، امور مربوط به پرسنل و کارکنان را انتخاب نمایید تا پنجره ای با نام معرفی پرسنل و کارکنان به شما نمایش داده شود. در این پنجره سه تب مشاهده اطلاعات، مشخصات پرسنل و جزئیات حقوق های پرداختنی به پرسنل در نظر گرفته شده است.
ابتدا در تب مشاهده اطلاعات، پرسنل مورد نظر را انتخاب کنید سپس با استفاده از دکمه عملیات پرسنل در پایین فرم ثبت حقوق ماهیانه را انتخاب نمایید تا پنجره مربوط به آن نمایش داده شود.

